Svartevja

Folkemusikk frå Gausdal og Fåberg/Lillehammer ute på plate!
Nina Fjeldet (fele), Camilla Granlien (vokal/kontrabass), Mari Skeie Ljones (fele) og Johannes Selvaag (fele).

For 200 år sidan var Gausdal og Fåberg sentrale områder for motemusikken på dei tider. Her var det eit yrande musikkmiljø som engasjerte både «fiffen og folket». Musikken har levd vidare gjennom notenedteikningar, erindringar og ei og anna spelkvinne og -mann. Det er på tide å lyfte fram arven etter Tronn Tråver, Tårnpetter og Jonas Elg. Sørdalsmusikken til folket!
Fiskestaden Svartevja ligg like ved plassen Mari vaks opp, og er der Hans spelemann Bræin mista livet. Gruppa Svartevja spelar låtane som fiffen dansa til på ball, medan bygdafolket stod utanfor vindauget og lytta og såg; og dei spelar springdansen og galoppen som vart spelt på husmannsplassen. Bygdespelemannen var med begge plassar, og det er han som er helten vår.

Mandag 13.juli: Velkommen til konsert i Vågå!
Vågå konsertserie, Gammel-Kleppe

  • Svartevja på Facebook
  • Instagram

Konserter 2019:
13.mars: Rauland, Årestoga
19.november kl 19.30: Leseriet Café, Fåvang
20.november kl 20.00: Tingbygningen på Hunn, Gjøvik
21.november kl 12.00: Den kulturelle spaserstokken, Gausdal folkebibliotek
21.november kl 20.00: Leseriet, Lillehammer

 

Albumet Svartevja kom ut 15.november 2018 på Ta:lik records, og du kan bestille det ved å sende melding til 99253919 eller svartevja@gmail.com. Betal via Vippsnr 541451.


Gudbrandsdølen Dagningen ga plata en 5'er: "Utrolig, men sant: Vår tids heftige sykkel/høyhus/10-minuttersby, den fordums OL-byen Lillehammer, har ei fortid også som folkemusikkbygda. (...)

Mari Skeie Ljones fra Fåberg, Johannes Selvaag og Camilla Granlien fra Lillehammer pluss Nina Fjeldet fra Østre Gausdal - alle fire drevne folkemusikkutøvere – har gravd fram 15 felelåter og sanger med opphav i eller tilknytning til Lillehammer, Fåberg, Gausdal og Øyer.

Det har blitt ei fin og variert plate med feler, sang, gitar og bass i smakfulle arrangement. Musikken spenner fra den strøkne «Menuett etter Kristian Hansen Hølen» til den muntertragiske «Suttestadvisa» og stillferdige «Bånsullen hass Nils» av Nils Bjørge fra Åndsreppen i Gausdal. (...)

Musikerne i Svartevja har planer om å gi ut enda mer lokal tradisjonsmusikk etter hvert. Snart kan Lillehammer markedsføre seg også som folkemusikkbyen." Hallgrim Øistad, 03.12.2018

Og 8.mars 2019 kom folkemusikk.no med en fin anmeldelse skrevet av Gjermund Kollveit: "Denne utgivelsen legger mer mangfold til musikkhistorien og illustrerer at det var gradvise overganger mellom gehørsmusikere og notekyndige, delvis profesjonelle utøvere. (…) Svartevjas musikk låter svært frisk og vital, på grunn av strøkent spill og velklingende arrangementer som får musikken til å svinge. (…) Svartevja har lykkes i å lage et helstøpt og interessant album som burde fenge både fiff, folk og andre."

8. februar besøkte Svartevja Spillerom på P2, og spilte tre låter. Hør programmet her!
  

Platesleppturné 2018:
18.nov kl 18.00: Østre Gausdal prestegård. Gjestartistar: Anna Bredli og Tuva Asplin
19.nov kl 19.00: Øyer prestegård
20.nov kl 19.00: Lundgård, Onsumv 5, Fåberg. Gjesteartist: Oda Berg Holen
21.nov kl 19.00: Jernbanegata 16, Lillehammer. Gjesteartister: Lillehammer juniorspelemannslag
22.nov kl 11.30: Lillehammer kunstmuseum (minikonsert)
22.nov kl 20.30: Riksscenen, Oslo
23.nov kl 19.00: Systuen, Nordbygdsv 5, Øvre Svatsum. Gjesteartist: Ola Fjeldet


Konsertane var støtta av Kulturrådet.Innspelinga er støtta av Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Rådet for folkemusikk og folkedans, UL Ottar Birting, Lillehammer spel- og dansarlag, Gausdal spelmannslag, G-kultur og Gudbrandsdal folkemusikklag. Takk!

Hør intervju med Camilla og Mari i ettermiddagssendinga til NRK HO
Les om oss i Lillehammer byavis frå torsdag 8.november! (side 14.)

Og i Gudbrandsdølen Dagningen frå 14.november 2018.

Les Tor Hammerø sin anmelding av plata vår i Nettavisen.