top of page

NYHETER

 

5'er fra GD til Svartevja

"Utrolig, men sant: Vår tids heftige sykkel/høyhus/10-minuttersby, den fordums OL-byen Lillehammer, har ei fortid også som folkemusikkbygda.

Saken blir grundig dokumentert på ei plate med den ganske nystarta kvartetten Svartevja. Navnet har de fra evja i Gudbrandsdalslågen utpå Fåberg, der Hans Spelemann Kristiansen falt på glattisen og slo i hjel seg i 1839, på veg til spillejobb på Suttestad.

Mari Skeie Ljones fra Fåberg, Johannes Selvaag og Camilla Granlien fra Lillehammer pluss Nina Fjeldet fra Østre Gausdal - alle fire drevne folkemusikkutøvere – har gravd fram 15 felelåter og sanger med opphav i eller tilknytning til Lillehammer, Fåberg, Gausdal og Øyer.

Det har blitt ei fin og variert plate med feler, sang, gitar og bass i smakfulle arrangement. Musikken spenner fra den strøkne «Menuett etter Kristian Hansen Hølen» til den muntertragiske «Suttestadvisa» og stillferdige «Bånsullen hass Nils» av Nils Bjørge fra Åndsreppen i Gausdal.

Dåmen i musikken som Svartevja presenterer, skiller seg noe fra musikken lenger nord i Gudbrandsdalen. Tradisjonsmusikken fra bygdene rundt der Lågen går ut i Mjøsa, ble i til i møtet mellom bygdespelemann-kulturen oppi dalom og «salongmusikken» med klassiske påvirkning, som «dom fine» i embetsmanns- og storgardsmiljø på flatbygdom gjerne likte å omgi seg med. Spelemennene her, som nevnte Hans Kristian Hølen (1771-1827) fra Fåberg, musiserte i festlig lag både for fiffen og småkårsfolket.

Musikerne i Svartevja har planer om å gi ut enda mer lokal tradisjonsmusikk etter hvert. Snart kan Lillehammer markedsføre seg også som folkemusikkbyen."

bottom of page